fredag 26 september 2008



La Canata di San Filippo är en helt galen, religiös folkfest. Helgonstatyn som under resten av året förvaras i en liten kyrka uppe på toppen av berget i utkanten av Calatabiano transporteras ner till kyrkan i byn under minst sagt spektakulära former. Folk kommer från hela Sicilien för att se det!
Jag har bott på Sicilien i 5 år, men det hade inte blivit av tidigare att vi besökt denna fest. Något som jag nästan ångrar lite, hädanefter är denna dag i maj helt klart uppbokad, för det är nog en av dem mest spektakulära religiösa fester som man kan se!
Redan flera timmar innan det är dags börjar kullarna längs den minst sagt dåliga grusvägen ner för berget att fyllas av folk, det gäller att hitta den allra bästa platsen för att få se så mycket som möjligt av spektaklet. Det finns de som föredrar att ta sig högt upp på berget för att på så sätt på avstånd kunna se det hela så lång sträcka som möjligt, och det finns dem som föredrar att stanna ganska långt ner, i den fullkomligt livsfarliga 90-graderskurvan, för att se om de drygt 60 starka männen ska klara av den i den höga fart som dem vid det laget har uppnått eller inte... Det har nämligen hänt att hela ekipaget har vält där i kurvan!
När det är dags framåt kvällningen kommer först årets kung och drottning med hela sitt följe ner från berget uppe från medeltidsborgen med påmpa och ståt, sen kommer bockbärarna springandes (det måste ju finnas något att sätta ner det tunga helgonet på när man väl kommer fram till kyrkan) och sen kommer en hoper modiga (eller dumdristiga, vilket man vill) bybor springandes precis framför statyn. Det är en mycket brant och hemskt dålig väg, och med det tunga ekipaget på axlarna kan männen inte göra så mycket annat än att springa fortare och fortare! Verkligen helt livsfarligt, men oj så skoj att se!!
Vi valde att stå i den livsfarliga kurvan, hårt bevakade av polismän som såg till att ingen kom för nära själva vägen, och när ekipaget kommer neddundrandes för de branta trappstegen precis innan kurvan börjar folkets jubel att öka i styrka, för att bli helt öronbedövande när det står klart att det här året klarade dem det, ingen ramlade!
När helgonstatyn väl installerats i kyrkan börjar festen som pågår i dagarna tre. Man lyssnar på levande musik på torget, ser teateruppsättningar, handlar något krimskrams på marknaden, låter barnen leka i hoppborgen, och självklart så smakar man på le crispelle, små friterade bollar fyllda med ricotta och ansjovis, som bara serveras när det är fest.

En fest som man definitivt inte bör missa om man befinner sig i området i slutet av maj!
Åtkomligheten är lite si och så om man vill se själva nedstigningen, eftersom man måste ta sig upp för berget till fots, men själva festen hålls i byns centrum och är så klart lättare att nå.

Inga kommentarer: