måndag 1 september 2008

Veckans Recension - Alt Thira


Att besöka berget Alt Thira ovanför Kamari med dess ruiner kändes självklart när vi var på santorini. Vi hyrde en bil och körde upp för den branta serpentinvägen, det var ganska läskigt för det fanns inga vägräcken och det sluttade väldigt brant på sina ställen. Men det var bara att bita ihop och brumma på uppför berget.
Där uppe vid parkeringen fanns en liten kiosk som sålde glass och läsk för de törstiga.
Det fanns guidade turer runtom ruinen men vi valde att gå själva och titta och då var det helt gratis. Började med en vandring uppför en lång, lång trappa. man kunde se ner på alla som låg och badade nere på stranden.
Tog ett bra tag att knata sig uppför trapporna, det var väldigt varmt så vatten rekomenderas starkt!
Vi vandrade runt bland ruinerna, en del riktigt välbevarade, en del inte lika fina.
Det fanns vackra djur uthuggna ur stenen på ett ställe, falkar och lejon. man kan undra hur dom lyckades skapa så detaljrika saker för flera tusen år sedan.
Väl uppe på "toppen" var det en jättevacker utsikt över både kamari beach och perissa beach som låg på andra sidan av berget. tittade man framåt såg man bara ett oändligt hav.
Flygplatsen på santorini ligger väldigt nära Kamari och när man stod uppe på berget så man flygplanen som kom in för landning, det var häftigt att se dom från ovan, dom såg små och lätta ut från den höjden.
utsikten inåt ön var också jättevacker, höga berg med små kloster och kyrkor utplacerade lite här och var, man kan undra hur dom tar sig upp dit, och ännu mer hur dom kan bygga något där mitt i bergets sluttning.
Ville man kunde man fortsätta till fots ner till Perissa stranden, dit gick en mindre stig så där var man tvungen att använda apostlahästarna. Vi åkte över dit en dag men med en båt som gick runt udden istället.
är nog skönt att göra den här turen på eftermiddagen/kvällen speciellt om man ska gå hela vägen upp. Risken finns att det blir väldigt hett! Är ju mest bara sten och lavalämningar så det kan vara klurigt att hitta skugga.

Åtkomlighet - antingen gick man upp för berget. eller så tog man bilen.. Bilen att rekomendera om man har dålig kondis för det är en låång väg upp. Att gå över till andra sidan är annars en väldigt fin utflykt, dock ska man ha bra gympaskor och mycket vatten med sig då

Måste upplevas faktor - Spännande ruiner och fin utsikt. är inget speciellt egentligen men man förstår varför dom valde att bygga sin stad däruppe och det är kul att ha varit där.

Koncept - Var bra att man kunde välja mellan guidad tur och att gå in på egen hand, på så vis kan man själv välja vad man vill få ut av besöket.
_____________________________________________________________________
Bild och Text: Teina88

Inga kommentarer: