måndag 24 november 2008

Veckans Recension - Gamla Uppsala Museum

Levande och intressant om vikingatiden

Det här är muséet där du får reda på allt kring Uppsala Högar och Uppsalaslätten under vikingatiden. Högarna ligger alldeles utanför muséets stora glasfönster i den ändamålsenliga byggnaden som verkligen är häftig bara den. De flesta som besöker högarna passar även på att besöka muséet och för mig är det ett absolut måste för att få den rätta historiska bakgrunden för att göra denna begravningsplats tusen gånger mer fascinerande. Här får man sig en utställning till livs vilken känns levande och relevant och faktiskt en och annan aha-upplevelse kring vikingatiden och alla dess gudar.
Muséet tar dig med på en vandring genom historien på flera sätt. På entréplanet får man läsa inte bara om vikingatiden som så utan framför allt om utgrävningar i högarna och vad man vet samt vad man bara kan spekulera om. Man får dessutom extra information om hur historiker debatterat med varandra eftersom många hävdar att det är kvinnogravar och andra inte. Skulle så vara fallet så är det ju en extraordinär plats att vara på för just oss kvinnor eftersom det visar hur viktig kvinnans ställning var i samhället innan kristendomen.

Under den nationalromantiska perioden på 1800-talet undersöktes högarna mycket och glorifierades såklart en hel del. Vikingarna fick stort utrymme som Nordens hjältar vilket sedan dämpades i skam efter andra världskriget när de blonda nordborna ju symboliserat annat. Faktum är att denna skamkänsla var så stor att inte ens unga Uppsalastudenter faktiskt visste vad som dolde sig i högarna utan istället åkte skidor på dem under vintrarna!
Muséet skildrar allt detta men har också en utställning om vikingarna i sin helhet - hur de levde och deras plats i Europas historia. Besökaren får veta skillnaden mellan stormän och vanligt folk och också lära sig hur dessa två grupper dyrkade helt olika asagudar; ädla hjältegudar och rena naturgudar. Själv tyckte jag också att det var intressant att läsa vad den djupt religiöse medeltidsresenären Adam av Bremen tyckte om hednatemplet i Ubsola under sin resa till det vilda norr. Det är han som beskrivit hur offrade människokroppar hänger från träd och sådant som vi idag tar för givet som typiskt för vikingatiden. Kanske var han bara ute efter att sprida kristendom genom att förtala vikingarnas tro? Idag vet man inte säkert och detta skulle ju kunna ändra hela vår självbild.

Museibyggnaden debatterades mycket när den skulle byggas och lokalbefolkningen ute i Gamla Uppsala hatade den och tyckte utseendet var udda. För mig ser den ut precis som en vikingahall fast med högt i tak och jag tycker den passar mycket bra in i landskapet här. En väldigt trevlig del av byggnaden är den halva "amfiteater" som byggts vid de stora panoramafönstren ut mot högarna. Där kan man sitta och titta ut över dem och lyssna på legender om Gamla Uppsala i audioguide. Muséet har också en souvenirbutik nere vid entrén även om den som besökt flera av Nordeuropas vikingaplatser såsom York och Roskilde kommer att känna igen smyckekopior och annat från andra platser. Dock har litteratursamlingen en del lokalt. Det är lätt att hitta hit med buss från centrala Uppsala ut till Gamla Uppsala - ändhållplatsen här ute ligger precis i närheten av muséet.
_____________________________________________________________________
Bild och text: Sjalen

Inga kommentarer: