måndag 5 januari 2009

trivagos veckotema -Slott

Förra veckan berättade vi om våra favoritkyrkor, den här veckan vill vi veta mer om en annan typ av ståtlig byggnad, nämligen vilket som är ert favoritslott!

Exempel på slott:

Hever Castle

Hever Castle ligger på landet i Edenbridge, Kent. Från motorvägen är det ca 30 km och det är fina "country lanes" som gäller och man kör igenom fina byar på vägen dit. Där är väl skyltat när man väl kommer av motorvägen så det var inga problem att hitta men vi printade en karta innan vi gav oss iväg.
Man möts av en stor port där man kör in och betalar inträdet innan man kör vidare mot parkeringen som är gratis. Man kunde köpa biljett för endast ett besök i trädgården om man ville det för ca £9.50 men för £2 extra ingick även slottet och det ville vi såklart ha. Två biljetter kostade alltså £23. Vid parkeringen ligger också en restaurang och en shop och efter en motorcykeltur på 1 timmertyckte vi det passade bra med en liten paus. (Dock fick vi rycka in vid en mindre olycka vid parkeringen innan då min sambo är paramedic.)
Resturangen såg mysig och fin ut utanför men väl därinne var det som att stiga in i 80-talet med bord och stolar som i en skolmatsal och dyrt var det dessutom. En liten pajbit med sallad kostade £8, ca 100kr ocn en liten dricka ca 20kr. Varför måste ta såna hutlösa priser?? Annat som fanns på menyn var mest engelsk mat som chips, bönor, steakpie, sausage rolls och korv. Inget vidare roligt alls. Så nästa gång vi ska på något sådant är det definitivt lönt att packa en lite matsäck. Toaletter finns också på området men tyvärr en bra bit ifrån denna del. Man får gå tillbaka mot ingången och bakom några buskar ligger ett lite "hus". Toaletterna var visserligen väldigt fina och rena men lite väl långt ifrån där man tycker de borde finnas.

Efter den lilla olyckan och cafét bestämde vi oss för att gå runt i trädgården och utforksa den. Det finns en liten informations "hut" där man kune köpa kartor men vi var lite "vilda" och tänkte klara oss utan det. Det finns skyltat runtom vart man kan gå och vad man ser om man går just där. Slottet är omringat av en vattengrav så man går först över en iten bro. Där finnsen liten gång väg till slottet och längs med fanns trädgårdkonst i form att träd och buskar klippta till olika figurer. Vilket tålamod det måste vara.. Det fanns områden som var avspärrade också.
Vi gick förbi slottet för att ta det på vägen tillbaka. Det är ett ganska stort och välskött område och det första vi stötte på efter en stor gräsmatta var en vattenlabyrint. Solen sken just då men mörka moln närmade sej så vi kände inte för att bli onödigt våta (speciellt som vi kör MC). Labyrinten gick ut på att inte bli blöt och att gå igenom den så torr som möjligt. Vi stötte på ganska många blöta (mest) barn så det var kanske inte så enkelt.
Vi gick tillbaka mot de andra olika sorters trädgårdarna. Ros-, italienska- och tudorträdgården är några och det är välklippta gräsmattor, fina vårblommor som doftade så gott, fontäner och skulpturer i massor.
Längst bort finns det så man kan hyra båtar och det var det några som gjorde. Det fanns också vad jag tror det var en scen för tydligen kan man ha bröllop på slottet. Det fanns också en restaurang/café till med toaletter. De serverade samma mat som den förra med samma priser.
Helt plötsligt öppnade himmelen sej och det vräckte mer. Då tyckte vi det passade bra att gå in till slottet. Vi gick över bryggan och in på gården och vi blev uppmanade att inte ta foton eller filma.. Det gillade inte jag. Det var slingat där inne så man inte missade något, gick vilse eller så. Välbevarat och jättefint slott med massor av information. Om man vill kunde man ha en "Audio Guide". Det kostade £2.50 och det hade det väl varit värt men vi skippade det också. Det var inte alls mycket folk där så man slapp trängas och vänta för länge. Vid varje rum var det avspärrat där man inte kunda gå och en skylt som förklarade rummets använding. "Drawing room", "Dining room", " Morning room", "Gallery" och "Bedrooms" och massor av andra rum.
Bla fick vi se Henry VIII sovrum som han använde de gånger han var på slottet och Annes sovrum. Slottet var ju barndomshem till Anne Boleyn så det hela handlar ju om Henry VIII och Anne och det finns porträtt på honom, henne och massor av andra folk runt om dessa två. Det fanns en display med Henry VIII och hans 6 fruar som dockor och kläder som de använt. Det berättades om varför han skilde sej från några och avrättade någon. Jag tyckte detta var jätteroligt och intressant att se. Det tog ungefär 1 timme där inne beroende på hur länge man väljer att stå och titta. När vi kom ut hade det klarnat upp och det var perfekt att åka hem.
Jag tycker absolut det var värt ett besök. En fint och intressant slott och en kanondag.
_____________________________________________________________________


Klicka här för att lägga till länken till ditt bidrag!
_____________________________________________________________________

www.trivago.se kan resenärer dela med sig av sina erfarenheter, planera sina resor och visa vart i världen de har varit. trivago har en av Europas största hotelldatabaser med prisjämförare och massor av foton och recensioner från medlemmar som redan varit där. Bli medlem du också, det är gratis och du tjänar en liten slant på att dela med dig!
_____________________________________________________________________

Text & Bild Hever Castle: Redpaint

4 kommentarer:

Anonym sa...

Nu har jag lagt ut ett av mina favoritslott, nämnligen Steninge.

Anonym sa...

Nu har jag laddat upp, men mer orkar jag inte ikväll. Återkommer om jag är bättre imorgon.

/Margareta G

Anonym sa...

Nu ligger mitt bidrag uppe. Jag är lite sen, jag vet.

Anonym sa...

En intressant historia, såg verkligen ut som ett typiskt brittaniskt slott.

Det är synd att entreprenören inte ser till helheten i slottet. Genom ett 80tals café tar de bort en del av upplevelsen.

Jag har aldrig varit till Skottland, men det är en dröm som någon gång ska uppfyllas.

/Margareta G