fredag 23 januari 2009

Veckans Recension - St Johns Co Cathedral


St John's Co-Cathedral i VallettaMalta med sina två klockstaplar ser inte speciellt mycket ut från utsidan, så det kan nog vara lätt att man avstår från att gå in i den, men missa absolut inte att gå in om ni kommer till Valletta!

Från början byggdes den som en kyrka åt riddarna i St John's-ordern under senare delen av 1500-talet. Till en början var kyrkan ganska konventionell och inte speciellt märkvärdig invändigt. Under 1600-talet inreddes kyrkan i barockstil, och blev den fantastiska kyrka den nu är. Jag har aldrig sett något liknande - så mycket guld och andra ädla metaller. Man kan inte se sig mätt på allt det vackra!

Flera hundra gravstenar finns i golvet, och de är utförda i marmor med olika motiv och vapensköldar och annat som påminner om döden - varje gravsten för sig är ett riktigt konstverk.

Vid entrén kan man låna mobila guider, som ställs in på olika språk, som underlättar när man går igenom denna fantastiska kyrka.

I Oratoriet, som vid sidan om själva kyrkan finns en fantastisk målning av Johannes Döparens halshuggning. Imponerande men något obehaglig, tyckte jag, vilket ju inte är så konstigt.

I anslutning till kyrkan kan man också besöka bl.a. mindre kapell , krypta och ett museum.

Tyvärr får man inte fotografera med blixt eller publicera bilderna utan tillstånd från stiftelsen, så därför kan jag inte dela med mig av allt det vackra inne i kyrkan.

Det kan vara värt att tänka på att högklackade skor inte tillåts, eftersom marmorgolven är känsliga.

Missa inte kyrkan om ni kommer till Valletta! Den ligger mitt i staden.

Som sagt - inte speciellt märkvärdig från utsidan, men desto mera fantastisk på insidan!
____________________________________________________________________
Bild & Text: Quintus08

Inga kommentarer: