måndag 29 september 2008

Veckans Recension - Hotel Adriatik, Durres, Albanien

Ett femstjärnigt hotell för 95 euro natten? Med stor swimmingpool på framsidan och strand och Adriatiska havet på baksidan? Billig öl och god mat? Och massor av vänliga människor?
Nej, vi pratar inte om Grekland eller Kroatien, utan om Albanien, Europas kommande charterland.

Ute vid den adriatiska kusten hittar man många pärlor, bland dem Durres. 300-400 000 invånare och ett paradis för den som vill sola och bada.

Under den kommunistiska tiden fanns här bara ett hotell, lyxhotellet Adriatik. I dag är hela strandpromenaden fylld av hotell, men det är fortfarande Adriatik som står i en klass för sig.

Stora rum, rent badrum (om än väldigt litet) och strand och pool direkt utanför hotelldörren. Hotellet i sig är gigantiskt och innehåller förutom en bar också två restauranger.

Vårt rum vette mot framsidan och poolen, men det går att uppgradera så att man får balkong och havsutsikt (165 euro/natt). Frukosten serveras fram till klockan halv elva varje morgon, men efter att ha kommit ner till ett tomt frukostbord klockan 10 den första morgonen rekommenderar jag er att inte vänta till sista minuten.

Hotellets gäster har en egen, privat, del av stranden, där man får fri tillgång till solstol. Stranden är grymt fin, och vattnet varmt och gott. Renheten sätter jag dock ett frågetecken för, efter att vi fått en mängd varningar om att folk fått hudutslag och infektioner efter att ha badat i havet.

Då kan jag i stället rekommendera poolen, som var stor och uppvärmd. För de som är äventyrliga av sig finns det också en stor vattenruschkana.

Vi var där i början av september, och högsäsongen hade just avslutats. Nattlivet var därför så gott som obefintligt, men affärer och restauranger hade öppet precis som vanligt.

Durres ligger 20-25 minuters taxiresa från Rinas flygplats, och 40 minuter från huvudstaden Tirana.

Hotellet har fyra olika storlekar på sina rum, alla med olika utsikt. Vi valde standardrummet, och fick därmed vare sig utsikt eller ett jätterum.
Klart godkänt dock, och mil från de slitna hotellrum jag varit med om på andra sidan havet, i Italien.

Tjejerna i receptionen var ett under av hjälpsamhet och gav oss alla möjliga tips om vad vi kunde göra i Durres. Ringde taxi på beställning och fixade också en hotellbeställning när vi skulle vidare till Tirana.

Det ska finnas buss från både Tirana och huvudflygplatsen, men vi kunde inte hitta någon. Taxi finns dock i mängder. Vi valde att boka en taxi inne på flygplatsen (20 euro), men kunde säkert ha fått ner det till åtminstone 15 euro bland svarttaxi-förarna på utsidan av ankomsthallen. Kändes dock säkert med att göra beställningen från en tjej som pratade felfri engelska och berättade för chauffören (som inte pratade engelska), exakt var vi skulle.

Nattlivet var i princip dött, men det var på grund av att vi kom dit precis när högsäsongen var över. Sommaren bör vara en riktigt bra tid för party i Durres.

Knäpptyst i hotellrummet på natten.

Betyg: 90 av 100
_______________________________________________________________________
Bild & Text: henrik_rrb

Inga kommentarer: