måndag 22 september 2008

Veckans Recension - Real Alcázar, Sevilla


En av de största turistattraktionerna i Sevilla är "Real Alcázar" och efter ett besök förstår man varför.

Palatset eller palatsen ligger alldeles intill "La Giralda", mitt i Sevillas historiska centrum. In kommer man via en gigantisk port i den röda muren, märkt med det kungliga lejonet och utgången leder rakt ut på "Plaza de Los Naranjos", Apelsinträdens torg. Om du besöker palatsen en dag i mars möts du här av den starka doften från apelsinträdets blommor, "Azahar", som förresten betyder just blomma på arabiska.

Ofta är det kö för att komma in, men har man tur och prickar in rätt säsong så känns det nästan som om man vore ensam. Väl inne bland växtligheter blir inte heller antalet besökare så påtagligt. Här glömmer man bort att man befinner sig mitt i centrum, ljudet från gatorna når inte in och även besökarna har en tendens att dämpa sig.

Byggnaden består av ett antal olika rum och gångar, merparten i arabisk stil - ett litet Alhambra i miniatyr. Här finner man vackert utsnidade valv, färgstarka keramikplattor azulejos och häpnadsväckande innertak. En fröjd för ögat!

Under 700-talet bodde de arabiska kaliferna här och man kan tänka sig hur de promenerade omkring bland palmer och rinnande vatten, filosoferandes över framtiden. Efter arabernas uttåg 1248 bodde Fernando II här och byggnaden började då nyttjas av de spanska kungligheterna. Är du intresserad av historian om palatset kan du på plats hyra en liten lur, likt en telefon, som ger dig en guidad tur genom de olika salarna.

Dock är "Real Alcázar" så mycket mer än själva byggnaden. Här finner du underbara trädgårdar, drottningens bad, dammar, uthus, vackert anlagda rabatter, portar, apelsinträd, bänkar för en lugn stund i solen och stora träd som ger skugga en varm sommardag. Tänk den som ändå varit drottning och fått vandra omkring i dessa trädgårdar med morgonkaffet i handen, hoppa genom vattensprinklers då solen gassar hett, gömma sig i skuggan av en palm för att i lugn och ro läsa en bok eller kanske en kort siesta.

Jag kommer nog aldrig tillåtas hoppa genom vattensprinklers i parken men mitt morgonkaffe kan jag dricka på en bänk i solen och det gör jag gärna om och om igen...
Lätt att komma till, centralt beläget. Kan vara långa köer för att komma in under högtider som Semana Santa, etc.

Jag skulle absolut rekommendera alla som kommer till Sevilla att besöka "Real Alcazar", minst en gång. Det är tillsammans med katedralen en av de viktigaste sevärdheterna.

Ett plus är att man går in gratis, om man är skriven i Sevilla.
______________________________________________________________________

Inga kommentarer: