söndag 12 oktober 2008

Fototriss - Spetsigt

I Bangkok, Thailands huvudstad, hittar man många saker som är spetsiga. Här Wat Arun, som ligger på östra stranden av floden Chao Praya. Hit kommer man enklast med båt.


På det kungliga palatsets tempelområde Wat Phra Keo finns det också många spetsiga former.

Se bara upp för män i slips när ni är i Bangkok....

Det finns flera olika sätt att ta sig till detta tempelområde, som ganska allmänt brukar kallas för "The Grand Palace" i guideböcker och dylikt. Det trevligaste sättet tror jag skulle vara att ta sig ner till floden och åka båt med en påföljande kortare promenad, men nykomlingar i stan som vi var tog vi det säkra före det osäkra och tog en taxi direkt från vårt hotell. Det gick så bra så, vi behövde inte ens tjafsa om huruvida taxametern skulle slås på eller inte och vi blev avsläppta precis framför huvudingången. Smidigare kunde det ju inte bli. Det är när vi kliver ur taxin som det börjar bli lite osmidigt...

Den första vi får syn på är en välklädd ung thailändare som ropar:
Tickets! Tickets! och viftar bort oss mot en annan, mindre ingång. Där möter oss en annan ung, välklädd thailändare som på ganska god engelska förklarar för oss stackars vilsna turister att tempelområdet är stängt just nu, munkarna har bönestund. Man kommer att öppna igen kl 13.00. Jag tycker i och för sig att det låter lite konstigt att en av Bangkoks största sevärdheter stänger och öppnar lite hur som haver under dagen, men lite förvirrad som jag är tänker jag inte mer på det. Och varför skulle han luras? Thailändare som är så välkända för att vara så vänliga och hjälpsamma. Och hjälpsam, det var han ju verkligen, för som genom ett trollslag står det plötsligt en illgrön tuk-tuk bredvid trottaren. Och som genom ett under råkar det vara slipsmannens bästa kompis, som generöst erbjuder sig att för bara 10 bath underhålla oss genom att ta oss till några andra fina tempel under tiden som vi väntar på att det som vi verkligen vill se ska öppna. Slipsmannen ritar så fint på vår karta vart vi ska åka och vi hoppar upp i tuk-tuken. Båda lite smått förvirrade, allt gick så snabbt...

Precis när vi lämnar trottoaren slår det mig. Vi har blivit lurade. Grundlurade till och med! Senast dagen innan läste jag om att man ska akta sig för tuk-tukförare och taxiförare som säger att stället man ber att bli körd till är stängt just den dagen. Alltså får vi spendera hela förmiddagen med att åka vansinnesfärd i en allt annat än säker tuk-tuk och titta på juveler, äkta mattor, och skräddarateljeer som vi inte är ett dugg intresserade av att se... När vi kommer ut för snabbt ur en butik blir föraren sur och säger att vi måste stanna minst 5 minuter, annars får han ingen bensin.. Vi försöker förhandla oss ur situationen genom att erbjuda föraren pengar för att genast ta oss tillbaka till The Grand Palace, men jag tror vi blev lurade på det också...

Efter många om och men blir vi så äntligen ytterligare en gång avsläppta vid huvudingången. Tuk-tuken försvinner som ett jehu och av slipsmännen syns inte ett spår...
Biljettkassan hittar man en bit in i trädgården och här kan man få hyra kläder om det skulle vara så att man inte har kläder på sig som täcker axlar och knän. Skorna ska helst vara hela, eller åtminstone ha en rem runt hälen. Det finns också inspelade guider på flera olika språk som man kan hyra och lyssna på i hörlurar under sin promenad inne på området.
Det finns otroligt mycket att titta på här, och det är ofta mycket folk, så räkna med åtminstone en halv dag. Hela området är 218 000 kvadratmeter stort och muren som omgärdar det hela är 1900 meter lång.

The Royal Monastery of the Emerald Buddha är kanske den mest kända byggnaden efter själva kungapalatset inne på området. En stor byggnad med guldklädda pelare och med ett tak som går i blått och rött. Hit kommer thailändare för att be och för att lämna offergåvor i form av blommor, frukt och rökelser. Det är spännande att sätta sig ner en bit ifrån och betrakta riterna som utförs. Inne i templet hittar man The Emerald Buddha som är gjord i ett helt block av jade. Den hittades 1434 av en munk i Chiang Rai.

The Grand Palace byggdes 1782 av Kung Rama I och användes som kunglig bostad, tronsalar och som flera statliga kontor. En enormt stor, mycket vacker byggnad i vitt med detaljer i guld. Tyvärr kan man bara njuta av prakten från utsidan, då det inte är tillåtet för allmänheten att komma in i palatset.
I flera av byggnader finns intressanta utställningar, som konstutställningar och vapensamlingar.
The Borom Phiman Mansion som man kommer till i slutet av vandringen byggdes av Kung Rama V 1903 och användes då och då som kunglig bostad. Idag används denna byggnad som kungliga gästbostäder för statsbesök och liknande.

Hela området andas en frid och ett lugn trots att det besöks av tusentals personer varje dag och byggnaderna är så otroligt vackra med sina detaljrika utsmyckningar.
De flesta är öppna för allmänheten.

När vi tycker att vi har sett det som finns att se börjar vi dra oss mot utgången för att få tag på en taxi, det har så klart börjat regna under tiden som vi var här, ännu något att tacka männen i slips för (eller vår egen dumhet kanske)... Vid utgången ser vi andra turister glada i hågen hoppa in i en tuk-tuk....

________________________________________________________________

Fler bidrag till veckans fototriss hittar ni här.

Inne på trivago hittar ni fler bilder och berättelser från Bangkok, där kan ni också dela med er av era egna erfarenheter.

16 kommentarer:

Namn: Eva sa...

Vackra byggnader och fin fina foto MEN var är tredje bilden!

HA en bra söndag!

Anonym sa...

fina och pampiga byggnader och så klart fina bilder...men jag saknar en bild..

Ellas Inspiration sa...

Härliga bilder men som övriga, vart är den tredje. Kul med lite historisk läsning!

Kram Karin

annette sa...

Säger som övriga, var är tredje bilden?
Dom två Du fick med var jättefina, och där blev ettan favorit!

Kram //annette

annette sa...

Hej igen, den tredje blev då min favorit!!

Kramen //annette

Anonym sa...

Den guldiga mittenbilden blir min favorit här.

Synd att ni inte kunde varna de andra som också hoppade in i de där tuk-tuk. Tyvärr finns det ju för många som lever på att lura turister. Tur att ni inte ändå inte fick hela dagen förstörd pga det. :)

Ellas Inspiration sa...

Det var ju tur för den var ju jättefin!

Kram Karin

Pia sa...

Snyggt! Nr.3 ser mystisk ut så den blir min favorit!
Må gott!

Anonym sa...

Fina byggnader allihop!

Anonym sa...

Jättefina bilder på tre vackra byggnader.
Kramis

Anonym sa...

Väldigt fina bilder alla tre, men den sista blir min favorit.
Ha en trevlig eftermiddag!

Anonym sa...

Härliga bilder!!! Bangkok är en mäktig stad med fina byggnader & tempel! Hoppas att du får en bra vecka!

Anonym sa...

Oj, oj vilken historia! Underbara bilder också. Kul att titta in hos dig och resa lite.........min man var i Bangkok för några år sedan och de höll på att bli lurade till nån juvelerare, men de blev misstänksamma i tid som tur var. Själv har jag bara åkt svarttaxi-båt i Venedig, men det var också ett äventyr. /Anette

Jah Hollis sa...

Tänk så mycket jobb man måste ha lagt ner på de här byggnaderna. Men de gör sig väl på veckans tema.

Anonym sa...

Mycket vackra spetsiga byggnader finns det i Thailand och det har jag sett att ett antal fototrissbloggare uppmärksammat. Jag gillar dem alla tre, tror att jag ändå väljer foto två, en riktig spets.

/Avsändare Margareta

Anonym sa...

wow, coola sådanna :)