lördag 10 januari 2009

Millis reseberättelse från Venedig

Jag och mitt sällskap åkte till Nord-Italien i början på September förra året. Vi hyrde en bil så att vi lätt skulle kunna ta oss lite överallt och vi hade planerat in en heldag i Venedig som dag nummerr två. Vi åkte direkt efter frukosten och det tog ett par timmar att åka ifrån vårat hotell som låg strax utanför Verona.
När vi kom fram till Venedig så var vi tvugna att parkera i ett stort parkeringshus eftersom det inte är tillåtet eller ens går att köra med bil inne i Venedig. Så vi fick gå en stund innan vi kom in till själva staden.

Venedig är nog den finaste staden jag sett och så lugn trots alla turister. Det var vatten överallt och massa små flodar så båtarna kunde ta sig fram och tillbaks. Var väldigt inspirerande och kul att se att man faktiskt var tvungen att åka med båt ända in till dörren för att komma in i de flesta hus. På en del ställen såg det nästan ut som om det skulle rinna in vatten i husen eftersom dörröppningen var väldigt nära vattennivån. Vi valde att gå runt på egna ben och bara utforska staden och denna staden skiljer sig mycket ifrån andra städer i Italien där byggnader kan vara väldigt slitna och nästan ser fallfärdiga ut, visst syntes det att dessa byggnader i Venedig också var gamla men dom har lagt ner jättemycket jobb på alla hus.

Vi såg jättemånga byggnader med många fina detaljer eller speciella torn och alltid något som såg ut att vara något speciellt. Jag och Linda tog kort på nästan varenda byggnad kändes det som, eftersom man tänkte att detta är säkert en sevärdhet som finns på trivago, men nu efteråt när man kollat lite så inser man att allt var inte sevärdheter utan bara lite speciella eller helt enkelt vanliga byggnader.

Vi gick omkring länge bland alla trånga gångar och små gator längst med vattnet och man hade en speciell känsla i magen, det kändes verkligen i luften att detta var Venedig och det luktade inte alls illa eller på något sätt konstigt som många har sagt, kanske hade vi bara tur.
Vi åt vår första pizza i Venedig och den var inte alls speciellt god, vi hade kanske höga krav på Italiens pizzor men den i Sverige är mycket godare.

Sen gick vi vidare för att se resten av Venedig. Efter ett tag tog vi båt-bussen längst Canal Grande och då fick vi se mycket fint längst floden. Massa fina broar och ännu mer byggnader. Vi gick av vid San Marco Katedralen som vi länge hade försökt hitta till fots som vi tyckte var omöjligt att hitta trots karta och beskrivningar från de mycket trevliga italiernarna. Men med båt var det enkelt att hitta och man såg det då från långt avstånd.
Det stora torget som man går förbi för att komma till katedralen var hemskt stor och full med duvor och människor. Katedralen var otroligt fin och väldigt stor med många fina detaljer och målningar. Var enormt häftigt att se den i verkligheten och jag kan inte förstå varför det kändes som man hade fjärillar i magen bara av att se en katedral, men det är på ett helt annat sätt att se något i verkligheten än om man bara ser den på bild.

Hur som helst så gick vi runt och strosade och beundrade hela dagen. Det ända som inte var så imponerande var priserna, en kopp kaffe kostade 90kr och en halvliters Coca Cola kostade runt 40-60kr men man kunde hitta den för 20-30kr om man gick in genom alla trånga gångar och hittade en liten nästan bortglömd gata där det fanns små kiosker, som inte var riktigt så sanslöst dyrt även om det är mycket dyrare än i Sverige. Några affärer fanns det också men inte så många, men istället fanns det flera torg med massa marknadsstånd.
Efter en heldag, ont i benen och nästan tagit 2000 kort så åkte vi hemmåt för att slappna av och skriva vykort innan det var dags för skönhetssömnen.
______________________________________________________________________
Text: Milli, Bild: Sjalen

1 kommentar:

lurigopalia sa...

ni hadde otur med pizzan,de riktiga pizzeriorna har jättegod pizza och garanterat godare än i sverige. Det luktar inte normalt i venedig, men vid lågvatten kan det lukta tång. Sen har det varit sopstrejk ibland och då kan det bli och lukta , men det gäller hela Italien.Venedig är underbart och har små oaser där man kan få vara nästan själv. tips gå i stan tidigt på morgonen..