måndag 8 september 2008

Veckans Recension - Carlstens Fästning

Carlstens fästning - En mycket välbevarad 350-åring

Marstarand och Bohuslän 1658 blev svenskt och då Marstarands hamn sällan fryser till is bestämde sig kung Carl X Gustav att bygga en fästning på ön. Flottan placerades där för att försvara området. Fästningen bestod då av ett torn och en borggård.
Fram till 1860, då fästningen förklarades som helt klar, buggdes den till i omgångar.
Att släpa sten var tung och för att få tillräckligt med folk till arbetet infördes "Martsrandsrabetet" i lagen. Från hela landet fördes fångar dit för byggnationen. Straffet kunde variera från ett par månadre till livstid och alla typer om kriminella användes. Det var ett hårt jobb och under vintrarna dog många av fångarna. Strax innan fästningens färdigställandes avskaffades "Marstarandsarbetet" och fångarna fördes till Göteborg.

Den mest berömda fången som utförde "Marstrandsarbete" var fången Lasse-Maja, vars riktiga namn var Lars Larsson Molin. Han kom från Arboga där han varit mycket framgångsrik tjuv och lyckades ungdå lagens långa arm genom att klä ut sig till kvinna.
På Carlstens fästning arbetade han som Kock tack vare de goda kokkunskaper han lärt sig som "kvinna". Efter 26 års fångenskap benådades han av den dåvarande kungen Karl XIV Johan.

Fästningen har blivit anfallen två gånger under historien och båda gångerna fallit. Båda gångerna fick svenskarna tillbaka fästningen genom förhandlingar och fredsslut.
1882 lades fästningen ner som militärt fäste.

Carlstens fästning är mycket välbehållet och här kan man få sig en god matbit och lite skådespel. Få se fången Lasse-Maja i egen hög person och se karolinesoldater.
Man kan se på konsärer (jag såg själv Galenskaparna och After Shave i min ungdom, t.o.m Kungabarnen var där och tittade).
Man kan gå runt på egen hand, gå guidade turer som ges under juni-augusti, men också boka guidade turer då även på engelska.

Öppningstider och entreékostnader varierar så se till att titta på hemsidan inför besök.

Man kan också övernatta i fästningen, jag har inte gjort det själv, men det sägs vara en upplevelse. De erbjuds också konferensbokningar, festarrangemang och bröllopsarrangemang.

Marstarandsön och Fästningen är en mycket vacker upplevelse. Vacker utsikt mot öppet hav på ena sidan och fina gamla hus på själva Marstrandsön.

Man kan inte köra med bil på Martsrandsön, utan måste parkera på Koön och ta personfärjan över. Marstarand är välbesök på somrarna och det kan vara svårt med parkering och den är också dyr. Har man svårt att gå skulle jag heller inte rekommendera besöket, men annat än detta är det en mycket trevlig upplevelse och den badsugne kan ta sig ett dopp efter besöket på den vackra ön (finns nakenbad t.om. för den som är modig).
_____________________________________________________________________
Text: Willow

1 kommentar:

Anonym sa...

Bloggsvar:
Glaset är faktiskt lite immat också :D Blev mer tydligare då.