lördag 6 september 2008

Veneziansk Afton


Varje år sista lördagen i augusti firas i svenska Österbotten Veneziansk afton eller villa-avslutning som det också kallas. Då firas det med facklor, ljuslyktor, fyrverkerier och brasor vid alla sommarstugor, mest kring Nykarleby-Jakobstad-Karleby-trakten. Det är en avslutning på sommaren och villalivet som firas på detta sätt.

Staden Venedig fick en gång i tiden ge namn åt en fyrverkeripjäs – veneziansk eld. Vår veneziad firas vid vattnet som för tankarna till Venedig. Så det är väl därifrån som namnet kommer. Här i trakten firades veneziaden redan på 1800-talet.

I Karleby har Veneziaden utvecklats till en tre dagar lång festival på torget. Där uppträder många olika artister och festen avslutas på lördagkvällen med en stor fyrverkerishow. Till veneziadyran i Karleby väntas 30 000 besökare.

Själv firade jag villa-avslutningen vid vår sommarstuga tillsammans med familj och goda vänner. Vi tände facklorna och ljuslyktorna då det mörknade vid 21-tiden och sedan sköt vi upp en massa raketer. Det var mycket vackert ute vid sjön. Vid de flesta sommarstugor syntes facklor, en och annan brasa sågs och mycket fyrverkerier både syntes och hördes. Kattungen hade krypit in under en kudde i sovrummet för han var livrädd för alla smällare, stackarn.

Även om vi firar villa-avslutning så avslutar vi inte villasäsongen än utan vi fortsätter att bo på stugan på helgerna åtminstone tills sommarvattnet stängs av.
______________________________________________________________________________________
Text och Bild: Cissi

Inga kommentarer: